Продукт добавлений
Facebook cover 3 - Принцип роботи плоского сонячного колектора

Принцип роботи плоского сонячного колектора

Яким чином плоский сонячний колектор підігріває воду розкажему в цій статті

08.04.2021

Сонячний колектор – це пристрій, який генерує гарячу воду за допомогою енергії сонця.

Сонячна енергія є електромагнітним випромінюванням. Довжина його хвиль може бути довгою або короткою. Довгі хвилі називаються інфрачервоним випромінюванням, а короткі – ультрафіолетовим.

Кількість сонячної енергії, яка потрапляє на поверхню землі в гарну сонячну погоду в середньому дорівнює 1000 ват / м2. Звичайно, в залежності від регіону, місцевості і кута нахилу сонячного проміння, ця цифра може змінюватися. Так ось, такі пристрої як сонячні колектори збирають до сімдесяти відсотків (70%) всього потоку енергії, нагріваючи нею теплоносій.

Тепер про все по черзі. Що таке теплоносій і як він працює?

Принцип роботи сонячного колектора полягає не в тому, що сонячні промені безпосередньо нагрівають воду, яка використовується в будинку. Сонячний водонагрівач побудований таким чином, що енергія сонячних променів нагріває проміжний теплоносій. Він являє собою рідину, яка циркулює в колекторі, прогрівається під впливом сонячних променів і передає тепло воді в теплообміннику. Вже там і відбувається віддача тепла, яке нагріває воду для побутового використання. У ролі тієї самої рідини теплоносія виступає пропіленгліколь. Цей розчин має ідеальні властивостями теплоносія:

  • висока теплоємність
  • мінімальне теплове розширення
  • незначна в’язкість.

Схема підключення сонячного колектора представлена ​​на малюнку

Розташування такої схеми ґрунтується на принципах безпеки: зовні утепленого будинку проходять труби, в яких тече рідина. Це робить систему безпечною, оскільки виключається ймовірність пошкодження траси і самих колекторів через низьких температур.

schema - Принцип роботи плоского сонячного колектора

Сонячні водонагрівачі бувають двох видів: плоскі і вакуумні.

Плоский сонячний колектор дуже популярний в своєму використанні, бо має порівняно високим ККД і цілком доступну ціну. Це дозволяє швидко окупити обладнання (від 2 до 4 років в залежності від використання) і економити на комунальних платежах до 60%. Найвигіднішим варіантом на ринку України є сонячний колектор нового покоління Sun X. Купити сонячний колектор можна на офіційному сайті виробника.

Будь-який плоский сонячний колектор складається з таких елементів:

  1. Кришка із ультрапрозорого загартованого скла.
  2. Мідно-алюмінїєвий теплообмінник, поверхня якого покрита селективним матеріалом для максимального поглинання сонячного світла.
  3. Мідні трубки для циркуляції теплоносія.
  4. Термобар’єрна підкладка, ізолює геліоколектор знизу і побокам від втрат тепла.
2021 03 30 1.54.08 ПП - Принцип роботи плоского сонячного колектора